mardinmardin.net | Taşın ve İnancın Şiiri...

Artuklu Sempozyumu Başladı
Tarih: 27.10.2007 Saat: 09:15
Konu: akademik


Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin tarihi ve mimari dokusu üzerinde büyük etki bırakan Artuklu Devleti'nin ele alınacağı "1. Uluslararası Artuklu Sempozyumu", Mardin'de başladı.

Mardin, Diyarbakır, Batman (Hasankeyf) ve Şanlıurfa illerinde sayısız tarihi eser bırakan ve bu illerin tarihi dokusunda büyük izleri bulunan Artuklular'ın yaşam tarzları, yönetim şekilleri, zaferleri ve günümüze kadar gelen tarihi yapıları, kendi alanında uzman bilim adamlarınca bu sempozyumda ele alınıyor. Sempozyum Yay Grand Oteli'nde başladı.

Sempozyumun açılış konuşmasını yapan Mardin Valisi Mehmet Kılıçlar, Mardin ve çevresinde büyük iz bırakan Artuklu Devleti'nin tarihini tüm yönleriyle tanımak için bu organizasyonu düzenlediklerini söyledi. Sempozyumun binlerce yıldır birlikte yaşayan bölge insanının birbirine düşürülmesi için bölücü eşkıyanın haince saldırılarının bütün milletin sabrını zorladığı bu dönemde daha anlamlı hale geldiğini ifade eden Vali Kılıçlar, "Binlerce yıldır farklı medeniyetlere ev sahipliği yapmış Mardin, kentsel önemini Artuklular döneminde kazanmıştır. Bu dönemde Mardin siyasi açıdan olduğu kadar bilimsel ve kültürel yönden de bu coğrafyanın başkenti olmuştur. Mardin'e bu özelliği kazandıran, günümüze kadar süregelen hoşgörü ortamı ve insana gösterilen saygıdır. Artuklu'yu anlamak, bölgede 640 yıldır hüküm süren İslam medeniyetini, Selçuklu'yu, Karakoyunlu'yu, Akkoyunlu'yu, bunlar arasındaki ilişkiyi ve Osmanlı'nın devletten cihan imparatorluğuna geçişini anlamak, aradaki istisnai birkaç kesinti hariç bölge insanın Müslüman'ı, Süryani'si, Yahudi'si, Yezidi'si, Kürt'ü, Türk'ü ve Arap'ıyla 1300 yıldır nasıl kardeşçe uzun yıllar barış içinde birlikte yaşadığını anlamak demektir" dedi.

Sempozyumun sponsorluğunu yapan ve sempozyuma konuşmacı olarak katılan Türk-Amerikan Dostluk Grubu Başkanı Zeynel Abidin Erdem ise, 7000 yıllık zaman kuşağı içerisinde 7 dilin konuşulduğu, 7 dinin yaşadığı, 7 ayrı kültürün harmanlandığı, kardeşliğin ve güzelliklerin paylaşıldığı dünyada örneği olmayan bir yaşama şahitlik yapan tarihi kentte bir araya gelmenin sevincini yaşadığını söyledi. Mardin'de Artuklu adıyla kurulacak üniversitenin altyapısına katkı sağlamak için bir Mardinli iş adamı olarak hazır olduğunu belirten Erdem, "Bu üniversiteyi bu tarihi kente kazandırmak için üzerime düşen görevi yerine getirmeye hazırım. Üniversite kampüsünde yapılacak yurt ve sosyal tesislerin anahtar teslimi inşasını üstleniyorum" diye konuştu.

Artuklu Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Abdulkadir Balcı da, tam olarak hayata geçirilmemiş bir üniversitenin bünyesinde ilk defa uluslararası bir sempozyum düzenlenmesinin çok anlamlı olduğunu kaydetti.

Sempozyum açılış töreninde ayrıca Mardin Belediye Başkanı Metin Pamukçu ve Sempozyum Düzenleme Kurulu Başkanı Dr. İbrahim Özcoşar da birer konuşma yaptı. 3 gün boyunca Lübnan'dan Lebanese Üniversitesi, Rusya'dan Petersburg Üniversitesi, İngiltere'den Open Üniversitesi, Romanya'dan Bucharts Üniversitesi, Almanya'dan Berlin Üniversitesi, Katar'dan Mousul Üniversitesi, Kırgızistan'dan Manas Üniversitesi ve Suriye'den Şam Üniversitesi'nde görev yapan yabancı bilim adamlarının sunacakları tebliğlerle Artuklu tarihi ele anılacak. Dünyanın dört bir yanından gelen 86 bilim adamı, 40 tebliğ sunarak Artuklu Devleti'ni anlatacaklar.

Bu arada Grand Yay Oteli'nin sergi salonlarında ressam İsmet Yedikardeş'in antik takı sergisi, Gönül ve Mehmet Salih Korhan'ın ebru sergisi, "Artuklu Mimarisinden Örnekler" konulu fotoğraf sergisi, "Geçmişten Günümüze Yaşayan Tarih" konulu resim sergisi ve ÇATOM tarafından yapılan el işleri sergisi ziyarete açıldı.





Bu haberin geldigi yer: mardinmardin.net | Taşın ve İnancın Şiiri...
http://www.mardinmardin.net

Bu haber icin adres:
http://www.mardinmardin.net/modules.php?name=News&file=article&sid=43