mardinmardin.net | Taşın ve İnancın Şiiri...

Zamanda Yolculuk 2
Tarih: 26.06.2007 Saat: 00:00
Konu: zamanda yolculuk


HAÇLI SEFERLERİ (1095 – 1270) : ESKİ DÜNYANIN AKDENİZİ İÇİN İKİ KÜLTÜR KARŞI KARŞIYA
11. Yüzyılda Hıristiyan ve Müslüman dünya, kutsal şehir Kudüs için karşı karşıya geldi. Hızla ilerleyen müslümanlardan, Kudüs’ü geri almak için toplanan askerler sırtlarında kırmızı kumaştan haç taşıyordu.

“Haçlılar” diye anılan ve Avrupa’nın “barbarlık” dönemini temsil eden güçlerle; bilim ve sanatta, gerilemenin hemen öncesindeki en gelişkin aşamasını yaşayan müslümanların mücadelesi iki yüz yılı aşkın sürdü. 1099’da Kudüs’ün zaptı, “Kutsal Topraklar”da kurulan devletler, 4. Haçlı Seferi ve İstanbul’un 1204’te Latinlerce alınması sürecindeki dinsel görünüm, “Akdeniz’in denizsel ve ticari mekanına hakim olma” amacını örtüyordu. Savaşların, Kudüs’ün kimde olduğundan bağımsız olarak dünya tarihini etkileyen başka sonuçları da oldu. İlk kez yakından “tanışan” iki toplum, birbirlerinin eserlerini kendi dillerine çevirip, günlük yaşama ait farklı kültürlerini birbirlerine aktararak ticaret ilişkilerini de geliştirdi. Batıda bilinmeyen pek çok buluş Avrupa’ya götürüldü. Papalığın yönetimindeki Haçlı seferleri kilisenin otoritesinin zayıflamasını, Avrupada kralların güçlenmesini getirdi. Haçlı seferlerinden büyük yara alan ortodoks Bizans’ın katolik dünyayla yaşadığı güven bunalımı, İstanbul’u Türkler’in almasına dek sürdü.

İlk Seferdeki Kahireli tüccar belgeleri gösterdi ki, tüm kredi ve ödeme araçları, ticari ortaklık biçimleri o gün biliniyordu. Bunları hangi toplumun icadettiğine inanıyorduk?

GELECEK KONU BAŞLIĞI

TEOLOJİDEN BİLİME AÇILAN KAPI : ÜNİVERSİTELER







Bu haberin geldigi yer: mardinmardin.net | Taşın ve İnancın Şiiri...
http://www.mardinmardin.net

Bu haber icin adres:
http://www.mardinmardin.net/modules.php?name=News&file=article&sid=35