İçeri Buyrun
· Ana Sayfa
· Eleştiri - Öneri
· Foto Galeri
· Haber Ekle
· Hesabınız
· Konular
· Kısa Yollar
· Mardin Sözlüğü
· Misafir Defteri
· Search
· İçerik
Okumadan Girme
·Sitemiz Hakkında
·İlkelerimiz
·Künyemiz
Kardeş Siteler

Haber Başlıkları
Piyasa Verileri
Şu an bu bloğun içeriği yok.
Yazarlar

Arami Dili ve Edebiyatı bölümü kuruluyor

Gönderen: editor - 10.02.2009 Saat: 16:50
Konu: akademik
akademik

'Kürt Dili ve Edebiyatı' tartışmaları sürerken Artuklu Üniversitesi ilk adımı attı. Rektör Omay, "Arapça, Farsça, Kürtçe, İbranice ve Ermenice bölümler için de çalışmalar sürüyor" dedi

Mardin Artuklu Üniversitesi bünyesinde Türkiye'de ilk Arami (Süryani) Dili ve Edebiyatı kurulma çalışmaları başladı. Artuklu üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Serdar Bedii Omay, Türkiye'de ilk defa Artuklu Üniversitesi bünyesinde Arami Dili ve Edebiyatı Bölümünün kurulacağını söyledi.

Artuklu Üniversitesi Rektörlük Makamında, Rektör Prof.Dr. Serdar Bedii Omay başkalığında Arami Dili ve Edebiyatı Bölümü Ana Bilim Dalı Komisyonu istişare toplantısı yapıldı. Toplantıya, Deyrulzafaran Manastırı Metropoliti Saliba Özmen, Kırklar Kilisesi Başpapazı Gabriyel Akyüz, Deyrulzafaran Manastırı Genel Sekreteri Yusuf Beğtaş, Deyrulumur Manastırı Genel Sekreteri İsa Doğdu ve Artuklu Üniversitesinden Dr. İbrahim Özcoşar katıldı. Rektör Prof.Dr. Ömeri Bedii Omay, Deyrulzafaran Manastırı Metropoliti Saliba Özmen'in himayelerinde, Arami Dili ve Edebiyatı Bölümünün kuruluş çalışmalarının ilk istişare toplantısını yaptıklarını söyledi. Omay, bölgede konuşulan dillere dönük bölümlerin açılması için çalışmalarını sürdüreceklerin ifade etti. Omay konuşmasını şöyle sürdürüdü. "Bugün Arami Dili ve Edebiyatı Bölümünün kuruluş çalışmaları kapsamında istişare toplantısını yapıyoruz. Önümüzdeki zaman içinde, bölgemizde konuşulan Arapça, Farsça, Kürtçe, İbranici ve Ermenice dili edebiyat bölümlerinin kurulması için çalışmalarımız olacak" dedi.

Gelişmiş ülkelerinin bazı büyük üniversitelerinde, bu tür dili ve edebiyat bölümlerinin bulunduğunu kaydeden Prof.Dr. Omay, Türkiye'de ilk defa Artuklu Üniversitesi bünyesinde Arami Dili ve Edebiyatı Bölümünün kurulacağını söyledi. Akademik altyapıyı oluştururken yurt içi ve yurt dışındaki Süryani cemaatinden yararlanma yollarını araştıracaklarını sözlerine ekleyen Omay, bu konuda Türkiye ve Yabancı ülkelerdeki akademisyenlerden yararlanacaklarını belirtti. Omay "Türkiye'de ilk defa Üniversitemiz bünyesinde Arami Dili ve Edebiyatı Bölümü kurulacak. Bu bilim dalının öncülüğünü Oxford Üniversitesi yapıyor. Bu alanda eğitim veren üniversitelerle bağlantı kurarak iş birliği sağlamayı düşünüyoruz. Arami Dili ve Edebiyatı bildiğiniz üzere Süryani dilinin günümüzdeki formatı. Mardin de Artuklu Üniversitesinde kurulma çalışmalarının ilk toplantısıdır. Bu ilk istişare toplantısıdır, Şarkiyat Enstitüsünün doğu dilleri ve dinleri üniversitesi projesini uygulamaya koyduk. Artuklu Üniversitesi için dolayısıyla, önceliği bölgemizde işlenen konuşulan ve doğal laboratuar halinde olduğu insanlarımıza şüphesiz veriyoruz. Öncelikli faaliyetimiz Süryani yani Arami Dili ve Edebiyatı olacak. Kürt Dili Edebiyatı ile çalışmamız olacak. Onunla ilgili Benzer bir toplantımızı Kürt yazar ve akademilerimizle toplantı yapacağız. Arap Dili ve Edebiyatı ve Farsça edebiyatı, Ermenice ve İbranici ile ilgili bir çalışmamız olacak" şeklinde konuştu.

Deyrulzafaran Manastırı Metropoliti Saliba Özmen ise Arami Dili ve Edebiyat Bölümünün kurulması çalışmalarından duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Özmen Bölümün kurulması aşamasında kendilerine düşün görevi yerine getireceklerini belirterek "Şarkiyat enstitüsü içinde bulunan Süryani dili ve edebiyatı hakkında görüşlerimizi bildirmek üzere bir araya geliyoruz. Önemli olan kökü Türkiye'de olan bu muazzam zengin kültürümüzü ve içinde örf ve adetlerimizi yaşatmak ve bunları akademik bir çalışma kapsamında yaşatmak çok önemlidir. Bütün şar dilleri Süryani Ermenice, Farsça, İbranice, Kürtçe bunlar bizim zenginliklerimiz, bizim kültürümüzdür. Bunları yaşatmak dolayısıyla hepimizin görevi olmalı diye düşünüyorum. Süryanice dili hakkında üzerimize düşen varsa sayın Rektörümüze yardımcı olmak isteriz. İleri ki dönemlerde en güzel akademik çalışmanın bizim bölgemizde Mardin de yapılması bizim hedefimizdir" dedi.

İHA

 
İlgili Bağlantılar
· Daha fazla akademik
· Haber gönderen editor


En çok okunan haber: akademik:
Kızıltepe Kikan Aşiretiyle ilgili bilimsel araştırma - Vahap Uluç

Haber Puanlama
Ortalama Puan: 0
Toplam Oy: 0

Lütfen bu haberi puanlamak için bir saniyenizi ayırın:

Mükemmel
Çok İyi
İyi
İdare Eder
Kötü

Seçenekler

 Yazdırılabilir Sayfa Yazdırılabilir Sayfa

"Arami Dili ve Edebiyatı bölümü kuruluyor" | Hesap Aç/Yarat | 0 yorum
Yorumlar yazarlarına aittir. İçeriklerinden biz sorumlu tutulamayız.

Anonim kullanıcı yorum yazamaz, lütfen kayıt olun
© 2007 mardinmardin.net